Vinisfera

Winnice Jaworek – wina z rocznika 2017

Winnic Jaworek nie trzeba specjalnie miłośnikom polskiego wina przedstawiać. Jednak przypomnijmy – swój początek znajdują one w Miękini na Dolnym Śląsku. Jest to miejsce historycznych upraw winorośli. Projekt ten uznać można z jeden z pionierskich we współczesnych profesjonalnych dziejach polskiego winiarstwa, ruszył bowiem w 2001 roku i – co ciekawe – już wtedy z nastawieniem na uprawę vitis vinifera.

Winnic Jaworek nie trzeba specjalnie miłośnikom polskiego wina przedstawiać. Jednak przypomnijmy – swój początek znajdują one w Miękini na Dolnym Śląsku. Jest to miejsce historycznych upraw winorośli. Projekt ten uznać można z jeden z pionierskich we współczesnych profesjonalnych dziejach polskiego winiarstwa, ruszył bowiem w 2001 roku i – co ciekawe – już wtedy z nastawieniem na uprawę vitis vinifera.
Obecnie winnice rosną w dwóch lokalizacjach: Miękini (15 ha) i Wińsku (3,5 ha). Uprawia się, m.in.: riesling,  pinot  noir, chardonnay,  cabernet  dorsa, zweigelt,  pinot  gris,    gewürztraminer, muscat ottonel, solaris, regent, merlot, monarch, roesler.
Poniżej przedstawiamy cztery wina z niełatwego (ale za to znacznie „świeższego” niż 2018) rocznika 2017.

Kontakt:
Winnice Jaworek Sp. z o. o.
ul. Kościuszki 48a, 55-330 Miękinia
Zwiedzanie / Restauracja / Apartamenty / Szkolenia
tel. 71 396 09 94
kom. 663 944 445
info@winnicejaworek.pl

(3+) Piano 2017, Winnice Jaworek, UE, 13,5%
100% pinot gris. W aromacie i smaku dominują cytrusy (cytryna, brzoskwinia, morele) plus wyraźne akcenty jabłkowe i gruszkowe. Wino jest wytrawne, przystępne i proste. W ustach kwasowe, świeże (przyzwoita kwasowość), oparte na jabłkowych lekko pestkowych i ziołowych tonacjach. Całość lekko pieprzna w finiszu.
Cena: 64,00 zł

(3+) Solaris 2017, Winnice Jaworek, lubuskie, Polska, 12,5%
Kolor bardzo delikatny, z lekko tylko zaakcentowanym złocistym refleksem mimo, że wino przechodziło któtką macerację. W aromatach biała porzeczka, mirabelki, papierówki, siano, gałka muszkatołowa. W ustach wypada wytrawnie (3,9 g/l cukru) i owocowo. Jest tu trochę nut pestek grejpfrutowych, proszku do pieczenia, cytryny oraz wibrująca niezła kwasowość. Lekko goryczkowa końcówka (biała skórka z miąższu grejpfruta, jabłkowe pestki) dopełnia obrazu całości. 
Cena: 54,00 zł

(4) Riesling 2017, Winnice Jaworek, lubuskie, Polska, 10,5%
Dominują tutaj głównie aromaty owocowe: brzoskwinia, dojrzałe papierówki, cytryna, trochę moreli. Wino w pełni gładkie, opisane jako wytrawne (3 g/l cukru), ale w strukturze wydaje się delikatnie zmiękczone resztkowym cukrem, krągłe. W ustach struktura transparentna, lekka, na korzyść owocowej materii działa mirabelkowo-jabłkowa kwasowość (8,2 g/l) oraz cytrynowa rześkość, podbita lekko pestkowym i korzennym akcentem. Przyjemnie.
Cena: 58,00 zł


(4+) Miner 2017, Winnice Jaworek, lubuskie, Polska, 12,5%

100% gewurztraminer. Tak jak przystało na tę odmianę, jest to wino aromatyczne i korzenne. O stosunkowo prostej, ale też dość atrakcyjnej budowie. Wyczujemy suszone zioła, sok z winogron, gruszki, jabłka i dojrzałą mieszankę owoców cytrusowych. Wino jest wytrawne, dość miękkie (stonowana kwasowość), pieprzne, lekkie i przyjazne podniebieniu. Ma łagodnie zaakcentowaną pikantność w finiszu.
Cena: 64,00 zł


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące wino
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT