Vinisfera

Zawody Warsaw Flair Challenge

21 i 22 stycznia w Warszawie w klubie Capitol po raz pierwszy odbędą się międzynarodowe zawody „Warsaw Flair Challenge” dla barmanów z całego świata specjalizujących się w najbardziej widowiskowym stylu flair.

INFORMACJA PRASOWA

Warsaw Flair Challenge – najbardziej widowiskowe międzynarodowe zawody barmanów w Warszawie.

21 i 22 stycznia br. w Warszawie w klubie Capitol po raz pierwszy odbędą się międzynarodowe zawody „Warsaw Flair Challenge” dla barmanów z całego świata specjalizujących się w najbardziej widowiskowym stylu flair. Pomysłodawcami i organizatorami konkursu są najlepsi flairowi barmani w Polsce: Tomek Małek dwukrotny Mistrz  Świata i Marek Posłuszny z Flair Factory, znani również  publiczności z I edycji programu „Mam Talent”. Partnerem wydarzenia i fundatorem głównych nagród jest marka BOLS.
W dwudniowych zawodach  Warsaw Flair Challenge, należących do elitarnej światowej ligi konkursów Grand Slam World Tour – odbywających się na całym świecie pod patronatem organizacji World Flair Association, wezmą udział najlepsi barmani z całego świata m.in. z Francji, Włoch, Wielkiej Brytanii oraz Finlandii. Uczestnicy w kategorii „open” przygotowywać będą koktajle w stylu flair, efektownej sztuce przyrządzania drinków, jednocześnie wykonując skomplikowane ewolucje sprzętem barmańskim i butelkami.
Pierwszego dnia zawodów spośród licznego grona uczestników zostanie wyłonionych 10 najlepszych zawodników, którzy w piątek zmierzą się  w wielkim finale, walcząc o nagrody pieniężne o łącznej wartości 8000 euro. Ponadto troje najlepszych barmanów z Polski wyjedzie na trzydniową wycieczkę do futurystycznego muzeum House of BOLS i weźmie udział w szkoleniu w jednej z najlepszych szkół barmańskich – BOLS Bartending Academy.
– Organizując Warsaw Flair Challenge stawiamy na rozwój i promocję sztuki flair w naszym kraju, dlatego zdecydowaliśmy się na organizację międzynarodowego konkursu w kategorii „open”. Chcieliśmy w ten sposób dać możliwość rywalizacji na jednym polu, rodzimym barmanom, z najlepszymi  zawodnikami z całego świata. – mówi Tomasz Małek, dwukrotny mistrz świata w stylu flair.
Występy zawodników oceniane będą przez międzynarodowe grono sędziowskie WFA (World Flair Association) w którego skład wchodzą najlepsi sędziowie z Polski i z zagranicy: Tug van den Bergh, Andy Collinson, Michał Kośnik, Szabolcs Szoke, Timppa Nyyssonen oraz Grzegorz Zięba. Pod ich czujnym okiem zawodnicy zaprezentują swoje umiejętności przygotowując koktajle na bazie likierów BOLS w dwóch stylach: working flair i exhibiton flair.
– Z pewnością publiczność może spodziewać się bardzo wysokiego poziomu zawodów oraz jednego z najbardziej widowiskowych  wydarzeń w stolicy, gdyż  w konkursie weźmie udział kilkudziesięciu barmanów ze światowej czołówki w stylu flair. Jako partner wydarzenia pragniemy wspierać rozwój tej sztuki barmańskiej, tym bardziej, że marka BOLS była również partnerem pierwszych międzynarodowych zawodów flair w Polsce w 1998 roku. – powiedziała Ewa Dołbniak Brand Manager marki  BOLS
Imprezę wspólnie poprowadzą Stephen „Strech” Harman, były zawodnik i wieloletni komentator barmańskich zawodów na całym świecie, oraz Marek Posłuszny, współzałożyciel Flair Factory i zarazem jeden z organizatorów konkursu.
Zawody Warsaw Flair Challenge odbędą się w Klubie Capitol, ul. Marszałkowska 115 w Warszawie. Eliminacje rozpoczną się 21 stycznia (czwartek) o godzinie 16:30 i potrwają do godziny 24:00. Natomiast wielki finał zacznie się następnego dnia – 22 stycznia (piątek) – o godz.20.30.  Ogłoszenie wyników nastąpi około 24:00. Wstęp na obie imprezy jest wolny. Wstęp tylko dla osób pełnoletnich.

Więcej informacji:
Joanna Szczegielniak,
ATW Communications
Tel. 0 662 171 896, (22) 851 00 21
e-mail: joanna.szczegielniak@atwcom.pl

*****************
Ciekawostki:

– Początki stylu flair, widowiskowej sztuki przygotowywania drinków sięgają początku XIX wieku, kiedy Jerry Thomas jako pierwszy w niekonwencjonalny sposób przygotował drink zwany Blue Blazer. W latach 90. XX wieku widowiskowy styl robienia drinków spopularyzował film ,,Koktajl” (Cocktaill), w którym główną rolę zagrał Tom Cruise. Dziś w stylu flair specjalizują się barmani z najlepszych klubów i barów na całym świecie.

– Podczas startu na flairowych zawodach barman średnio wykonuje ponad 600 podrzutów i    dołapań. Występują również tzw. ,,upadki” – nieudane ewolucje po których wykorzystywane elementy zamiast w rękach barmana lądują na ziemi. Rekordzista w ciągu 5 minutowego pokazu błąd tego typu popełnił 72 razy!!!

– Najlepsi barmani flairowi trenują zazwyczaj około 5 godzin dziennie. Przed najważniejszymi zawodami trening wydłuża się do ponad dziesięciu godzin dziennie, w tym wymiarze trwając nawet kilka miesięcy.

– W trakcie tak wydłużonego treningu barman rozbija średnio 10 butelek dziennie.

– Pierwszy konkurs flair na świecie odbył się w 1988 roku w Stanach Zjednoczonych a jego zwycięzca trenował ponad 3 miesiace Toma Cruisa do jego roli w filmie ,,Cocktail”.

– Rocznie odbywa się ponad 200 konkursów Flair na całym świecie.

– Na największych zawodach startuje nawet do 100 zawodników z ponad 40 państw
świata.

– Antarktyda jest jedynym na świecie kontynentem na którym nie odbył się do tej pory żaden konkurs barmański.

– W Polsce sztuką flair zajmuje się ponad 150 osób.

– Flair w pewnym stopniu jest sportem urazowym – częstymi są rozcięcia skóry rąk, stóp czy nawet twarzy. Rekordzistą Polski w ich ilości jest Tomasz Małek z liczbą 32 szwów, drugi miejsce zajmuje Marek Posłuszny z 22 szwami.

– Największe organizacje zrzeszające barmanów flair to World Flair Association, Flair Bartenders Association oraz International Bartenders Association.

O Organizatorach
– Flair Factory to agencja barmańska założona przez pasjonatów sztuki flair, Tomka Małka i Marka Posłusznego, wielokrotnych zwycięzców i finalistów największych polskich i zagranicznych zawodów barmańskich, m.in. londyńskich Roadhouse, francuskich Paris Flair Open, amerykańskich Nations Flair Challenge oraz polskich Independent Flair League. Tomek i Marek są najlepszymi flairowymi barmanami w Polsce. W 2007 roku zostali wyróżnieni nagrodą New Player przyznawaną dla nowych gwiazd flair przez największe organizacje zrzeszające barmanów FBA. Z kolei w 2008 rok Tomek odniósł życiowy sukces zajmując 1. miejsce na zawodach Nations Flair Challenge w Las Vegas, gdzie zdobył tytuł mistrza świata w stylu flair. Dorobek tych
zawodników to ponad 450 pokazów i prezentacji na eventach w kraju i zagranicą. Jako jedyni Polacy są zapraszani na najważniejsze targi gastronomiczne na świecie, m.in: „BARSHOWS 2008” w Londynie, „VINEXPO 2007” w Bordeaux, „BBC GOOD FOOD 2007” w Londynie, „METRO MILANO 2007” w Mediolanie oraz „LION EXPO 2007” w Lionie.

– CEDC jest największym producentem wódki na świecie. Produkuje m.in.: takie marki wódek jak Absolwent, Żubrówka, Bols, Soplica i Palace. CEDC eksportuje obecnie Żubrówkę na wiele światowych rynków, włącznie ze Stanami Zjednoczonymi, Anglią, Francją i Japonią. CEDC produkuje i dystrybuuje również markę Royal Vodka, która jest najlepiej sprzedającą się wódką na Węgrzech oraz produkuje wódkę Parliament, będącą wiodącą wódką z segmentu sub-premium w Rosji. CEDC posiada również udziały w Grupie Russian Alcohol, która produkuje markę wódki Zielenaja Marka, będącą numerem jeden w sprzedaży w Rosji, a także markę wódki Zhuravli, będącą inną najlepiej sprzedającą się wódką z segmentu sub-premium w Rosji. Jest również największym importerem alkoholi w Polsce m.in. takich marek jak Tequila Sauza, Campari, Jim Beam, Disarono, piwa Guinness czy Budweiser.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT