Vinisfera

Grecja w kieliszku

Z poniżej ocenionych win z oferty firmy Medsun, uwagę czytelników chciałem zwrócić na nowość w ofercie – wina z Acheon Winery. Winiarnia ta działa na pięknych zboczach Aigiala w regionie Achaia.

Stare winnice należące do Acheon Winery

Produkcja wina przez rodzinę Katsikostas rozpoczęła się w 1946 roku, kiedy to Lucas Katsikostas, skromnymi środkami, zaczął produkować wino z rodzimych odmian typowych dla górzystej Egialii. Dziś enolożka – Sosana Katsikosta wraz ze swoim bratem Lucasem, są trzecim pokoleniem w rodzinie, które zajęło się winem (przejęli biznes w 2004 roku). Warto wspomnieć, że Sosana jest bardzo utalentowana i zdobyła doświadczenie – zanim zaczęła robić wino w rodzinnej winiarni, pracowała we Francji, w tak znanych winiarniach jak Chateau Margaux w Margaux, Chateau Latour Martillac w Pessac-Leognan. Rodzina nie ucieka od tradycji – w winnicach rosnących na zboczach Aigiali ciągle uprawia się szeroką gamę lokalnych winogron, w tym roditis, siderites, moscato, mavrodaphne…

Importerem opisanych poniżej win jest spółka Medsun z Wrocławia, właściciel sieci restauracji greckich w Polsce.

Kontakt:
Krystuan Sakas (sommelier)
tel.: 501 101 512
wino@grecja.pl
www.grecja.pl [podstrona z ofertą win w przygotowaniu]

(5-) Iron S dry 2020, Acheon Winery, PGI Achaia, Grecja, 12%
Importer: Medsun
Wino z rzadkiej odmiany sideritis. Wyczuwalne jabłko (papierówka), dojrzała gruszka, zielone oliwki, nuty maślane, delikatnie orzechowe. W tle podbicie białym pieprzem, pigwowcem, suszoną skórką z cytryny. Wino zgrabnie łączące świeżość z tłustawą, gładką materią. Na podniebieniu bowiem ładnie prezentują się przyjemne rejestry oleiste (ziarna słonecznika, orzechy laskowe), które dobrze wchodzą w kontrakcję z kwasowością. Poza tym poczuć można akcenty lekko dymne, karmelowe, pestkowe. To ciekawe, bogate i złożone wino, które przyjemnie rozwija się na podniebieniu. Finisz jest lekko ziołowy, z nutą kwiatów polnych i greipfrutowych pestek. Słowem – jest się tu nad czym pochylić. Szczerze polecam!
Cena: ok. 105,00 zł


(5-) Icon R Orange 2020, Acheon Winery, PGI Achaia, Grecja, 13%

Importer: Medsun
Odmiana rhoditis w wydaniu wina bursztynowego, dłużej macerowanego na skórkach. Jest bogato – są figi, rodzynki, suszone daktyle, czerwona herbata, orzechy włoskie, nalewka na pigwowcu, szarlotka, biały pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa. Wino ma przy tym delikatną owocową „słodycz”. Jest zgrabne, o mocnej owocowej strukturze ładnie podkreślonej kwasowością i delikatnie mineralnym, słonawym sznytem oraz posmakiem umami. Poukładane, zbalansowane, równe – śmiało tak można powiedzieć, choć w tego typu winach wcale nie jest oczywiste. Obfite, z wyraźnymi lecz nienachalnymi taninami. Sprawdźcie to!
Cena: ok. 69,00 zł

(5-) Laura Nera red dry 2019, Acheon Winery, PGI Achaia, Grecja, 13%
Importer: Medsun
Odmiana mavrodaphne dała tu przyjemne wino o zbalansowanej, delikatnej owocowości. Urzeka prostotą, prostolinijnością i mieszanką owocową lekko podbitą ziołami i korzeniami. Paradoksalnie jego siła bierze się z delikatności, skromności, wycofania. Prezentuje się bowiem lekko, nienachalnie. Oprócz wiśni, jeżyn, owocu czarnego bzu, wyczujemy też wrzos, liść laurowy, czarny pieprz, żwir, ziemia i przyjemnne łagodne akcenty kwiatowe. Chce się takie wina mieć często pod ręką.
Cena: 105,00 zł

(4+) Rapsani 2018, Tsantali, PDO Rapsani, Halkidiki, Grecja, 12,5%
Importer: Medsun
Udany triumwirat lokalnych odmian xinomavro, krassato i stavroto. Wino dojrzewało 6 miesięcy w beczkach i 6 miesięcy w butelce. Ma głęboki, czysty, rubinowy kolor. W aromatach i smakach znajdziemy wiśnie, jeżyny, konfiturę z malin, suszone pomidory oraz świeżą szypułkę z pomidorów, wiśniowe pestki, mokry tytoń, mech, ściółkę. Wypada fajnie, atrakcyjnie, rasowo. Ma ziołowy i lekko pieprzny finisz. Idealnie nada się do pikantnych paprykowanych kiełbas, długo dojrzewających szynek.
Cena: ok. 75,00 zł

(4+) Prinos syrah 2019, Winery Diamantakis, Kreta, Grecja, 12,5%
Importer: Medsun
Soczysty, pełen słońca syrah, któremu jednocześnie nie brak charakteru, lekkiej ziemistości i pieprzności. W aromatach i smakach, jeżyny, tarnina, owoc czarnego bzu, dym, mocno palona kawa, liść laurowy, czarna herbata, ziemia, pestki z wiśni, gorzka czekolada i lekkie akcenty różane. W finiszu pieprzność, lekka chropawość tanin oraz delikatna goryczka. Wszystko wyważone.
Cena: ok. 70,00 zł

Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące wino
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT