Vinisfera

Lagobava w Magazynie Wina

Piemoncką winiarnię Lagobava prowadzi małżeństwo Micaela Lago i Gabriele Bava (połączenie nazwisk dało nazwę winnicy). Założony na wzgórzach Monferrato projekt ruszył w 2001 roku. To winiarnia niewielka, działająca na 5. hektarach winnic. Po analizach gleboznawczych zdecydowano się na uprawę czterech odmian winorośli: barbera, cabernet sauvignon, merlot i pinot noir.

Piemoncką winiarnię Lagobava prowadzi małżeństwo Micaela Lago i Gabriele Bava (połączenie nazwisk dało nazwę winnicy). Założony na wzgórzach Monferrato projekt ruszył w 2001 roku. To winiarnia niewielka, działająca na 5. hektarach winnic. Po analizach gleboznawczych zdecydowano się na uprawę czterech odmian winorośli: barbera, cabernet sauvignon, merlot i pinot noir. W 2011 roku winiarnia wzbogaciła się o starą, 60-letnią winnicę obsadzoną malvasią, z odmiany tej produkuje się wino deserowe. Lagobava produkuje też grappę (z wytłoków po barberze).

Micaela Lago i barbera w całej krasie (fot. Lagobava)

Roczna produkcja win wynosi tu około 10 tysięcy butelek. Warto w tym miejscu nadmienić, że w roku 2013 winnice Lagobava uzyskały certyfikat upraw organicznych. Wina przechodzą fermentację spontaniczną, mają zredukwany dodatek SO2. Konsultantem w winiarni jest znany enolog Mario Ronco.
Wina są w ofercie krakowskiego importera, którym jest Magazyn Wina.

(4+) Piemonte Barbera DOC 2014, Lagobava, Piemont, Włochy, 13,5%
Importer: Magazyn Wina
W użyciu tylko tanki ze stali nierdzewnej, co mnie zaskoczyło, bo dałbym głowę, że i w ustach i w nosie jest beczkowy akcent… Tak czy inaczej – wino wypada lekko. Ma przy tym gęsty, soczysty, wiśniowo-pestkowy rejestr. Są jeżyny, pieczone kasztany, ściółka. W ustach znowu sporo leśnego rejestru (igliwie, mech, kora), poza tym znoszona skóra, pieprz, suszone mięso i sporo smacznego owocu (wiśnia, jeżyna). Czas w kieliszku przyjemnie je oswaja i ogładza. W tle trochę warzyw, piwnicy, kurzy, żwiru. Całość lekko zarysowana taninami i i podbita zgrabnym „chłodem” kwasowości.
Cena: 64,00 zł

(4+) L`Amo rosso 2013, Lagobava, Monferato DOC, Piemont, Włochy, 14%
Importer: Magazyn Wina
Pinot noir i merlot fermentowane razem. W aromatach las, ściółka i sporo ziół. Owocowy rejestr tworzą wiśnie, śliwki, jezyny. Wino delikatne i wyważone, o średnim ciężarze. W ustach zgrabne, przyjemnie niosące wiśniowo-czereśniową soczystość. Są lekkie nuty jałowca, czarnego pieprzu, grafitu. L`Amo jest wyważone, nienachalne w swej lekkości, przyjemnie układające sę na podniebieniu.
Cena: 90,00 zł

(4) Solorosso 2013, Lagobava, Vino rosso, Piemont, Włochy, 14%
Importer: Magazyn Wina
Cabernet sauvignon 70% plus barbera. Dojrzewa 24 miesiące w uzywanych beczkach francuskich. Aromaty dzikiej wiśni, dymne, lekko śliwkowe i ziołowe. W ustach wino wypada smacznie, owocowo. Jest czarna porzeczka, aronia, wszystko podbite kwasowością świeżej wiśni. Taniny dotarte, struktura intensywna, lekko rozgrzewająca. W finiszu wyczujecie nuty liścia laurowego,
lekko ziemiste, pestkowe.
Cena: 75,00 zł

(5-) L`Ago 2009, Lagobava, Vino rosso, Piemont, Włochy, 14,5%
Importer: Magazyn Wina
100% barbera. Wino przez dwa lata dojrzewa w starych i nwych francuskich beczkach.  W aromatach likier wiśniowy, nalewka jeżynowa, popiół. Sporo tu owocowej głębi, „przestrzeni” w strukturze, soczystości i złożoności. W smaku ujawnia się smakowita owocowa gęstość i mętność materii. Jest w tym winie niepokorność smaku, przyjemna szorstkość, kwasowy nerw, zwierzęce rejestry oraz zioła (tymianek, piołun, rozmaryn) oraz jałowiec i pieprz. Przy niezłym charakterze zachowuje dość wyważony „lekki” styl.
Cena: 130,00 zł

(5-) „Lagobava” 2009, Lagobava, Monferrato Rosso DOC, Piemont, Włochy, 14%
Importer: Magazyn Wina
Fundament (80%) tworzy barbera, wspiera go cabernet sauvignon. Wino ma w sobie chłód grafitu, nuty wędzonego mięsa, rozmarynu, żywicy i ziół. Jest trochę nut drewnianych (24 miesiące dojrzewania w beczce), ale całkiem już dobrze wpasowanych w materię wina. Wyczuć można też pestki, suszone pomidory, żwir i wyraziste taniny. Wino, mimo kilku już lat dojrzewania, ciągle ma wyrazistą, postawną strukturę i z pewnością potencjał na co najmniej kilka dobrych lat dalszego dojrzewania. Wina (jeszcze?) nie ma w ofercie Magazynu Wina.

Mariusz Kapczyński

Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

ZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT