Vinisfera

Piemoncka historia rzeźnika Ernesto zwanego Chicu

Historia piemonckiej Cascina Chicco sięga lat 50. ubiegłego wieku, kiedy to specjalizujący się w dojrzewających mięsach, rzeźnik – Ernesto Faccenda, zwany „Chicu”, zdecydował się nabyć hektar gruntu pod winnicę. Padło na lokalizację w Roero, we wiosce Canale. Niewinna, na poły amatorska, produkcja stała się inspiracją dla syna rzeźnika – Federico, który postanowił sprzedawać wina pod rodzinnym nazwiskiem. Dalej było już tylko lepiej.

Historia piemonckiej Cascina Chicco sięga lat 50. ubiegłego wieku, kiedy to profesjonalny specjalizujący się w dojrzewających mięsach, rzeźnik – Ernesto Faccenda, zwany „Chicu”, zdecydował się nabyć hektar gruntu pod winnicę. Padło na lokalizację w samym sercu Roero, we wiosce Canale. Ernesto uprawiał barberę i nebbiolo. Niewinna, na poły amatorska, produkcja stała się inspiracją dla syna rzeźnika – Federico, który wraz z żoną postanowił sprzedawać wina pod rodzinnym nazwiskiem. Dalej było już tylko lepiej, jego synowie – Enrico i Marco pobrali odpowiednie studia enologiczne w Albie i nie zawahali się uzywć swej wiedzy, by rozwinąć i zmodernizować rodzinną winiarnię – w 2006 posiadłość rozrasta się, rodzina nabywa najbardziej prestiżowe działki w Roero: Vezza d’Alba (Valmaggiore), Castellinaldo (Granera Alta, Bric Loira) i Castagnito. W 2014 roku ukończono budowę imponującej i przepięknej piwnicy i kaplicy.


Cascina Chicco i okalające ją winnice

Cascina Chicco działa na 45 hektarach, produkuje około 400 tysięcy butelek rocznie. W Polsce winiarnię reprezentuje krakowska firma Endorwina.

Kontakt:
Endorwina
ul. Krowoderska 61a/10
31-158 Kraków
tel: 784 633 929
biuro@endorwina.pl


(4+) Roero/arneis DOCG Anterisio 2018, Cascina Chicco, Piemont, Włochy, 13%

Importer: Endorwina
Zgrabne i wartościowe wino. Świeże, żywe, o średniej ciężkości, z lekko zielonkawym tłem.
Jest tu gruszka, dojrzałe jabłko, agrest. Wino jest esencjonalne, z ekstraktywnym owocem, lekką goryczką i pestkowym rejestrem oraz kwasowością przyjemnie mieszającą się ze słodyczą owocu. Przyjemne i żwawe wino, które ujawnia w końcówce mineralność, słonawość, lekko „kamienisty” ton. Sporo frajdy podczas degustacji.
Cena: 74,90 zł

(5-) „Granera Alta” 2017, Cascina Chicco, Barbera d`Alba DOC, Piemont, Włochy, 14,5%
Importer: Endorwina
Aromaty wiśni z pestką, ściółki, tytoniu, owoców jałowca, chłodnych świeżo zerwanych amlin.
Wino ma cierpkość, kwasowość i taninę dzikiej wiśni. Wino super szczere, bezpretensjonalne, cieszące oko, nos i usta, zrobione bez napinania się na bombastyczne, superskoncetrowane rejestry. To wino idealnie przyda się na moment, gdy spotykacie się z przyjaciółmi, przygotowujecie wspólnie prosty posiłek i spędzacie ze sobą przy stole dużo, dużo czasu. Ta barbera da Wam sporo przyjemności, radości i zwyczajnych, hedonistycznie udanych chwil. W finiszu poczujecie żywicę, igliwie, nuty apteczne. Całość treściwa i przyjemnie intensywna.
Cena: 75,90 zł

(4+) Nebbiolo 2017, Cascina Chicco, DOCG Langhe, Piemont, Włochy, 14,5% 
Importer: Endorwina
Zarówno w aromatach jak i smakach jest tutaj trochę czereśniowej soczystości i słodyczy. Są też wiśnie i maliny, trochę pieprzu. Jest również jalowiec, suszona papryka, sosnowe szyszki, liść laurowy, wędzonka, drewno z żywicą. Jest też niezła, dobrze wpasowana w wino, kwasowość. Z początku wydać Wam się może, że to dość proste wino, ale nie spieszcie się. Czas ładnie zmiękcza i rozwija je w kieliszku, nabiera wtedy tonów kwiatowych (niezapominajki, fiołki) i delikatnie tostowych. Wino niezbyt ciężkie, ale na koncentrację nie można narzekać.
Cena: 76,00 zł

(5-) „Valmaggiore” riserva 2015, Cascina Chicco, Roero DOCG, Piemont, Włochy, 14,5%
Importer: Endorwina
Struktura lekka, wyrafinowana. Wino rozwinięte ewoluowane, odpowiednio dotarte przez czas. Wyczuć można owoc jałowca, pieprz, curry, dziczyznę, pieprz, żurawinę. W aromacie i ustach dużo ziół, smażonego i wędzonego mięsa, dymu, tytoniu, szyszek. Jest w nim coś urzekająco dzikiego i nieokiełznanego, nuty korzenne, pieprzne, lekko zimiste, apteczne, z lekką surowością owocu i tanin. Dojrzałe, miękkie, lekko rozgrzewające podniebienie i serce.
Cena: 129,00 zł

(5-) Barolo „Rocche di Castelletto” 2015, Cascina Chicco, DOCG Barolo, Piemont, Włochy, 14,5%
Importer: Endorwina
Barolo zrobione jak trzeba – na delikatną, wyważoną nutę. Jest miękkie, ma dojrzałe rejestry soczystych malin i wiśni. Ma delikatność, przyjemne wyważenie, ale też charakter, lekka pikantność i nuty żołędzi, pieczonych kasztanów, skórki chleba oraz wędzonego mięsa. Jest dobra kwasowość i delikatny owocowy sznyt. Wino zbalansowane wyraziste, o długim, wyrazistym finiszu.
Cena: 169,00 zł


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące wino
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT