Winnica Wieliczka to bodaj pierwsza polska winnica prowadzona w sposób biodynamiczny. Jej powierzchnia wynosi 1,5 hektara, znajduje się w Pawlikowicach – 10 km od Krakowa i 3 kilometry od słynnej kopalni soli.
Winnica Wieliczka to bodaj pierwsza polska winnica prowadzona w sposób biodynamiczny. Jej powierzchnia wynosi 1,5 hektara, znajduje się w Pawlikowicach – 10 km od Krakowa i 3 kilometry od słynnej kopalni soli.
Posadzono tu około 8 tysięcy krzewów z odmian: chardonnay, riesling, cabernet sauvignon, pinot noir. W skład gospodarstwa wchodzą również młode sady ze starymi odmianami jabłek, jak też pasieka.
Winnica Wieliczka
Winnica jest otwarta na zwiedzających, przyjmuje (po wcześniejszej zapowiedzi) gości – mniejsze i większe grupy. W roku 2016 planowana jest oficjalna sprzedaż wina. Winnica planuje również sprzedaż kosmetyków produkowanych na bazie winogron.
Winnica Wieliczka to eksperymentalny projekt założony przez Agnieszkę Rousseau i Piotra Jaskółę (prezesa Śląskiego Stowarzyszenia Winiarzy, posiadającego wieloletnie doświadczenie w uprawie winnic) oraz przy wsparciu rolników z Pawlikowic. Winnica będzie zapewne doskonałym zapleczem praktycznym dla słuchaczy, uruchomionej przez WPW Vinaspora, Szkoły Praktycznego Winiarstwa.
Formularz kontaktowy znajduje się tutaj.